Du er her: Hjem / Aktuelt / Mye sittetid øker risikoen for nakke- og ryggsmerter

Mye sittetid øker risikoen for nakke- og ryggsmerter

Det er tre ganger større sannsynlighet for smerter i ryggen hvis man sitter åtte timer eller mer i løpet av et døgn. Det viser to undersøkelser fra danske Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Universtiet i Gävle, Sverige.

200 testpersoner har båret på bevegelsessensorer.

-          Studien ble gjort blant jobbgrupper med kortere utdannelse, og som jobber med produksjon, sier en av forskerne, professor Andreas Holtermann, til Dagens Medisin.

Sittende arbeid

Samlebåndsarbeid, produksjonsarbeid, rengjøring og pleie er blant sektorene som er studert i studien, som er publisert i International Archives of Occupational and Environmental Health, og i PLoS One.

-          Selv i denne typer jobber, er mye arbeid gått over til å bli "sittende overvåkningsarbeid". For eksempel kjører man rengjøringsmaskin innenfor rengjøring, og har mye administrativt arbeid innenfor eldrepleien, sier Holtermann.

Klar sammenheng

Studiene viser en klar sammenheng mellom hvor mye folk sitter på jobb og fritiden, og hvor mye smerter de har i ryggen. Dette er blant de første studiene der man måler sittetid både i arbeid og fritid. Det kan se ut til at de som har manuelt arbeid også sitter mye i fritiden.

-          Øvrige studier vi har igangsatt nå, indikerer det samme, sier Holtermann.

Forebygging

Pleiemedarbeidere sitter 2,7 timer på jobben og 5,1 timer i fritiden. Bygningsarbeidere sitter 3,5 timer på jobben og 5,2 timer i fritiden.                                                      Veiarbeidere sitter hele 4,5 timer på jobben og 6,9 timer i fritiden.

Nå undersøker forskerne om forebyggingen enten bør være å redusere den totale sittetiden, å ta hyppige pauser, eller å være fysisk aktiv, for eksempel ved å sykle til jobben.

-          Vi vet ennå ikke hvilke av disse strategiene som er best, sier han.

 

Kilde: http://www.dagensmedisin.no/nyheter/mye-sittetid-oker-risikoen-for-nakke--og-ryggsmerter/

 

 

 

 

 

 

Tønsberg Kiropraktorklinikk AS • Tel 33376333/330 E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Besøksadresse: Kilengaten 18 3117 Tønsberg