Du er her: Hjem / Aktuelt / Inaktivitet øker sjansen for å bli pleietrengende hos eldre kvinner

Inaktivitet øker sjansen for å bli pleietrengende hos eldre kvinner

Eldre kvinner som går bra og har god muskelstyrke og balanse halverer risikoen for å bli pleietrengende. Det viser en ny norsk studie fra forskere ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

 

Det er mulig å bevare god funksjon i svært høy alder.

– Eldre med lite muskelstyrke og dårlig kondisjon har lite å gå på, og kan derfor lett bli pleietrengende og dø, sier stipendiat og fysioterapeut Gro Idland ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) til forskning.no

I ni år har Idland fulgt 113 kvinner som var over 84 år ved studiens slutt. Det finnes ingen tilsvarende studier i Norge.

Viktige funn
Studien viser at de som hadde en ganghastighet på under 4,32 kilometer i timen (1,2 meter per sekund), hadde omtrent 75 prosent større sjanse for å bli pleietrengende. Tempoet er det som trengs for å kunne krysse gaten på grønt lys.

– Det spesielle med denne studien er at jeg har fulgt en gruppe eldre kvinner over så mange år, og det er derfor mulig å si noe om hva som påvirker funksjon sent i livet, forklarer Idland.

Stor variasjon
God styrke og balanse ved 79 år gav betydelig bedre mobilitet og mer enn dobbelt så stor sjanse for å beholde selvstendighet senere i livet. Det var imidlertid stor variasjon blant deltakerne, og den økte med alderen.

– Når vi sammenligner med normalmaterialet, ser vi at 25 prosent av deltakerne som var 85 år og eldre hadde like god mobilitet som 15 år yngre kvinner. Dette viser at det er mulig å bevare god funksjon også i svært høy alder, forklarer Idland.

Alle deltakerne i studien var hjemmeboende da studien startet. Forskerne har undersøkt endringer i gange, helse, pleiebehov og risikofaktorer for å tape fysisk funksjon.

I studien er det kontrollert for alder, boforhold, utdanning, sykdommer, medisinbruk, helse og livskvalitet.


Artikkelen er hentet fra forskning.no

Litteratur: Idland m.fl.: Physical performance as long-term predictor of onset of activities of daily living (ADL) disability: a 9-year longitudinal study among community-dwelling older women, Archives of Gerontology and Geriatrics, 2013 May-Jun;56(3):501-6, doi: 10.1016/j.archger.2012.12.005

Tønsberg Kiropraktorklinikk AS • Tel 33376333/330 E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Besøksadresse: Kilengaten 18 3117 Tønsberg