Du er her: Hjem / Aktuelt / Skuldersmerter og thorakal leddmanipulasjon

Skuldersmerter og thorakal leddmanipulasjon

Mindre smerter og bedre funksjon i skulderen etter torakal leddmanipulasjon

Artikkelen som er publisert i tidsskriftet Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy tar for seg endringer i muskelaktivering, bevegelse, smerte og funksjon i skulderen etter torakal leddmanipulasjon hos pasienter med tegn på rotator cuff tendinopati(RCT).

Flere studier har antydet at leddmanipulasjon spiller en medvirkende rolle i rehabiliteringen av pasienter med skuldersmerter. Endog er mekanismene bak disse observasjonene ikke etablerte. Forskerne i denne studien ønsket å finne ut hvorvidt manipulasjonsbehandling av torakal columna påvirket scapulær bevegelse og nevrofysiologisk aktivitet i skuldernær muskulatur hos pasienter med tegn på RCT. I tillegg ble også variabler som smerte, funksjon og styrke vurdert.    

Tretti forsøkspersoner i alderen 18-45 år deltok i studien, 16 menn og 14 kvinner. Alle med tegn på RCT. Observasjoner av muskel aktivering(EMG), scapulær bevegelse(LIBERTY måleinstrument; en duppeditt som er veldig moderne og som måler biomekanikk ved hjelp av elektromagnetisk teknologi), smerte og funksjon(Jobe empty-can test, Neer og Hawkins-Kennedy test, og spørreunderskjemaene SPSS og SPAM-DASH), og styrke(håndholdt dynamometer) ble gjort før og etter intervensjon/manipulasjonsbehandling.  

Rådata ble gjenstand for rigorøs statistisk metode(t test og variansanalyse) og studien viste signifikante forskjeller i styrke og funksjon etter leddmanipulasjon av torakal columna. Intervensjonen påvirket verken scapulær bevegelse eller nevrofysiologisk aktivitet noe som antyder at mekanismen bak de positive funnene i styrke og funksjon presumptivt må begrunnes med en alternativ forklaring. 

Forskerne konkluderte med at manipulasjonsbehandling av torakal columna kan spille en positiv rolle i rehabiliteringen av pasienter med RCT. Studiens resultater må for øvrig tolkes med varsomhet da den ikke inkluderte en kontrollgruppe.

 

Kilde. Muth S, Barbe MF, Lauer R, McClure P. The effects of thoracic spine manipulation in subjects with signs of rotator cuff tendinopaty. J Orthop Sports Phys Ther. 2012; 42(12):1005-16.

Tønsberg Kiropraktorklinikk AS • Tel 33376333/330 E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Besøksadresse: Kilengaten 18 3117 Tønsberg